4 Ocak 2012 Çarşamba

BARIŞ MANÇO MODA 81300

    2 gün önce (2 Ocak) rahmetli Barış Manço'nun doğum günüydü. Bizler gibi Barış Manço şarkılarıyla büyümüş pek çok hayranı bugünü unutmadı. Radyolarda, sosyal paylaşım sitelerinde Barış Manço şarkıları yer aldı. Sevgi ve saygı sözcükleriyle birlikte...
    Benim de aklıma 2-3 ay önce arkadaşlarımla birlikte ziyaret ettiğimiz Barış Manço Evi geldi... Yazmamışım... Haberi olmayanlara, gitmek isteyip de ziyaret edememiş olanlara tanıtmak isterim.
Güzel konu mankenim:) Can dostum...
    Barış Manço Evi... Diğer bir deyişle Barış Manço Moda 81300... Adam Olacak Çocuk programının müptelaları bu adresi çok iyi hatırlayacaktır. Barış Ağabey her programın sonunda o hızlı konuşmasıyla 2 kere tekrarlardı bu adresi. Kendisine ulaşmak isteyenler bu adrese yollasınlar mektuplarını diye... İşte bu adres şimdi bir müze... Kadıköy Moda'da... Sanatçının ölmeden önce ailesiyle birlikte yaşadığı yer...  Müze hem bir döneme damgasını vurmuş bir sanatçıyı tanımak ve hatırlamak açısından çok önemli, hem de 19.yy'da Moda semtinin nasıl göründüğü hakkında ufak da olsa bir fikir vermesi açısından... 1800'lü yıllarda gayrimüslim Vitol Ailesi'ne ait olan binayı Barış Manço 1984 yılında aynı ailenin son fertlerinden satın almış ve 19.yy Viktoryen tarzını aynen koruyarak restore ettirmiş. (Meraklısına, binanın karşısındaki kilisenin de aynı dönemden kaldığını, aynı aileye ait olduğunu belirtmek isterim.) 
    Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği müze binasının bahçe kapısında Barış Manço karşılıyor ziyaretçiyi. Bahçede ise şarkılardan tanıdığımız domates, biber, patlıcan... Bir de eşek... Arkadaşım eşek:) Müzede hafif perdeden Barış Manço şarkıları çalıyor ki bu bence çok keyif veren bir uygulama. Giriş katında salon, yemek odası, kıyafet odası yer alıyor. Salonda "O benim rüyam" dediği piyanosu, dünyanın dört bir yanından topladığı antika eşyalar... Kıyafet odasında kliplerden, gazetelerden, dergilerden, televizyon programlarından hatırladığımız sıra dışı Barış Manço kıyafetleri... Aldığı ödüller, çeşitli ülkeler tarafından verilen beratlar... Fondaki şarkıları mırıldanarak 1.kata çıkıyoruz. Merdiven duvarlarında aynı şarkıların sözleri, notaları... Hangisini daha çok sevdiğimizi tartışarak gezmeye devam ediyoruz. 1.kat ebeveyn ve misafir yatak odalarına ayrılmış. Muhteşem antika yatak odası takımı, özel yapım vitrinlerde sergilenen meşhur Barış Manço yüzükleri ve kemerleri, 180 yıllık misafir odası takımı bu katta yer alıyor. 2.kat ise çocuklara yani Doğukan ve Batıkan'a ait. Bu odalarda sanatçıya ait belgeler, takılar, fotoğraflar, kendi çizimleri, kravatları vb. kişisel eşyaları sergileniyor. Belçika Kraliyeti'nden şövalye ünvanı alan sanatçı, bodrum katında Ortaçağ havası yansıtan bir Şövalye Odası da düzenlemiş. Evin yazlık ve kışlık bahçeleri kafeterya olarak kullanılıyor.
  

Barış Ağabey ve Sezercik:)
    Barış Manço Moda 81300 çok keyifli bir müze ev. Barış Manço çok yönlü bir sanatçı. Burada anlatamayacağım kadar çok esere, ödüle, övgüye sahip. Bu açıdan sanatçıyı hatırlatan, unutulmamasına olanak sağlayan bu müze çok güzel ve özel. Ayrıca benim yaşlarımda olanlar için tam bir geçmişe yolculuk mekanı. Özenilmiş... Özenerek düzenlenmiş. Bu özende Sunay Akın'ın müze danışmanı olmasının da payı vardır sanırım. Keşke gönlümüzde yer etmiş daha pek çok sanatçı için de aynı şey yapılsa. Elin oğlu hayali bir kahraman olan Sherlock Holmes'ün romanlarda geçen adresini bile müzeye çevirip ziyarete açarken bizim bu tip gayretlerimiz çok yetersiz kalıyor. 
    Bence bir hafta sonu alın çoluk çocuğu Barış Manço Evi'ni ziyaret edin. Pişman olmazsınız. Hatta hava güzelken gidin, müze çıkışında Moda İskelesi'nde güzel bir yemek yiyin. Biz öyle yaptık. Çok memnun kaldık:)


arkadaşım eş! arkadaşım şek! arkadaşım eşşeeeek!:))


*Hamiş: Yalnız güvenlik görevlileri hakkında olumlu düşüncelere sahip değilim. Daha kibar, daha bilgili olmalılar. Her an suç işleyecekmiş gibi peşimizden gezilmesine alıştık bir çok sergiden dolayı ama el yapımı karton bir pano için "flaş yok" şeklinde çemkirmeleri çok saçmaydı. 
    


    











Kışlık Bahçe

Şövalye Odası





    

3 yorum:

  1. Mükemmel:) Güvenliklere değinmen de ayrıca çok güzel:)

    YanıtlaSil
  2. evet ya ist.a geldiğimde yapılacaklar arasında kesinlikle ne iyi yapmışsınız

    YanıtlaSil

Yorumu olan?