24 Temmuz 2012 Salı

SADBERK HANIM MÜZESİ... DENİZ VE TARİH KOKAN BİR GÜN...

 
    Sevgili arkadaşım Aslı'yla birlikte "şöyle bir Sarıyer'e uzanalım" dedik geçtiğimiz hafta. Ne zamandır ziyaret etmediğimiz Sadberk Hanım Müzesi'ne de uğradık bir kez daha. Daha önce bu müze hakkında yazmamışım. E buyrun o halde!
    Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi, Türkiye'nin ilk özel müzesi. 1980 yılında açılmış. Vehbi Koç'un eşi Sadberk Koç anısına yaptırılmış.


Fotoğraf google'dan alıntıdır. Bugünlerde restorasyondan dolayı iskele var dış tarafta.
    
    Müze 2 binadan oluşuyor.Sergi binası olarak ilk önce Koç Ailesi'nin 1978'e kadar yazlık olarak kullandığı Azaryan Yalısı kullanılmış. Burada bugün Sadberk Hanım'ın Osmanlı ağırlıklı geleneksel kıyafetler,günlük kullanım eşyaları,sünnet ve düğün törenlerinde kullanılan eşyalar, işleme tuğralı gümüş ve porselenlerden oluşan kişisel koleksiyonu sergileniyor. 


Fotoğraf :google
Özellikle gelinlikler ve kadın giysileri görülmeye değer ki 2010 yılında yine bu müzede "Osmanlı İmparatorluğu'nun Son Döneminden Kadın Giysileri" isimli şahane bir sergi olmuştu. Yine bu binada yer alan İznik Seramik Koleksiyonu, dünyanın sayılı koleksiyonları arasında kabul ediliyor. 

Türk İslam Eserleri bölümü. Sünnet Odası.
 
    Bir de "Sevgi Gönül Binası" var. Bu bina daha sonra eklenmiş. Koleksiyoner Hüseyin Kocabaş'ın ölümünden sonra, onun koleksiyonundaki arkeolojik eserler bu müzeye katılmış. Böylece Azaryan Yalısı'nın hemen yanındaki bina satın alınmış ve M.Ö 6000 yıllarından başlayıp, Bizans dönemi sonlarına kadar Anadolu'da var olmuş uygarlıkların maddi kültür kalıntıları sergilenmeye başlamış. Önce Sevgi Gönül Binası'na girip arkeolojik eserleri inceliyor, buradan Azaryan Yalısı'na geçiş yapıyorsunuz. Her iki koleksiyon da muhteşem! 

Kaçak göçek çektiğimiz bir fotoğraf. Arkeolojik Eserler Bölümünden. Burada da fotoğraf çekmek yasak:(
    
    Sadberk Hanım Müzesi 1988 yılında Europa Nostra Ödülü'nü almış.
    
    Bu da müzenin ortancalarla kaplı arka bahçesi. Çocukluğumun eski evlerini, eski bahçelerini hatırlatıyor bana.





   

Müzenin bol ürünlü, şık bir de dükkanı var. Geleneksel 
motiflerle süslenmiş defterler, çantalar, şemsiyeler, takılar... Hepsi birbirinden güzel... Ben her gittiğim yerden, her gezdiğim müze ve sergiden muhakkak kitap ayracı alırım. İşte bunlar da kitap ayraçlarım:) Üzerlerinde müzede yer alan objelerin detayları, arkasında da bilgileri var.


    Aşağıdaki fotoğrafta müzenin kapalı olduğu günler, açık olduğu saatler görülüyor. Ben şunu ekleyebilirim. Müzeye giriş tam 7 lira, öğrenci 2 lira. Müzekart, Koç Ailem Kartı ve Museum Pass sahipleri için ise 5 lira.


    Sadberk Hanım Müzesi, Sarıyer - Büyükdere'de. Boğaz'da. Müzeden çıkınca deniz kıyısında güzel bir yürüyüş yaptık. Sarıyer'in meşhur balıkçılarından birinde oturduk. Ne sohbet bizi kesti, ne de Sarıyer'e doyduk:) Denizden içeriye doğru girdik biraz. Tarihi Sarıyer Muhallebicisi'ne uğradık.


    Oralara kadar gitmişken 1928 yılında açılmış, Yeşilçam filmlerinde yer almış bu güzel tatlıcıya uğramadan olmazdı. Kazandibi muhteşemdi:) Su muhallebisi bir daha ki sefere kaldı.
    İstanbul güzel... İstanbul yaşanılası... Canım İstanbul'da deniz ve sanat kokan, tarih kokan, bol sohbetli güzel bir gündü benimkisi. Tavsiye ederim efendim!!!
     

6 yorum:

  1. TR'yi, Istanbul'u bukadar özlemisken ilac gibi geldi bu yazi. Bu müze de cok ilgincmis, iyi ki paylastin da bizimle, gitmis görmüs kadar olduk, sagol Sezer'cim.

    Gezdiginiz heryerin resimlerini koy buraya benim icin lütfen, memleketimin neresinden olursa olsun, cekilmis resimlerini, tatil postlarini gördükce bloglarda, hemen atliyorum son zamanlarda. Valla sevaba girersin su mubarek günlerde:)

    Cok öptüm

    YanıtlaSil
  2. Kıyamam ben sana:( İnşallah seneye gelirsin de beraber gezeriz.
    Öpüyorum güzel yanaklarından.

    YanıtlaSil
  3. ne güzeeeel. evet gezmiştim. ama hiç foto çekmemiştim. ortancaları da çekmemiştim.
    sünnet odası ha.
    :)

    YanıtlaSil
  4. Kendimi gördüm sanki müze tabelasında:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeeet:))) Senin fotoğrafını koymadım ama yine de sensiz olmamış bak:)

      Sil

Yorumu olan?