27 Mart 2013 Çarşamba

NICKOLAS MURAY PERA'DA...


    
    "Amerika her zaman resmin öneminin bilincindedir" der Nickolas Muray. Bu tespit, kendisine Amerika'da 20.yüzyılın en ünlü portre ve ticari fotoğraf sanatçısı olma yolunda yardımcı olmuş olmalıdır. 20.yüzyılın ilk yarısında en ünlü Amerikan dergilerinin sayfalarını süsleyen, en büyük markaların reklam afişlerinde yer alan hep onun fotoğraflarıdır. En güzel kadınların, en yetenekli dansçıların, oyuncuların, ressamların, yazarların fotoğraflarını çeken de odur.

   


     
Aslen Macaristan doğumlu olan Muray, 21 yaşında Amerika'ya ayak basar. Kendisine küçük bir stüdyo açar. Yakışıklıdır, çekicidir. Sporcudur, eskrimle ilgilenmektedir. Bu özellikler yetenekle birleşince en güzel portreleri çekmek kaçınılmaz olur. Bir çok sporcu, aktris, tiyatrocu, ressam,dansçı Muray'in objektifi aracılığıyla ölümsüzleşirler. Kendi deyimiyle "insanların içindeki iyiliği" ortaya çıkarmaktadır. Ama en çok Frida'nın fotoğrafını çeker. Çünkü bu farklı kadına aşık olmuştur. Frida, hayatının aşkı Diego'dan hiçbir zaman vazgeçmez ama ona duyduğu sevgi, Nickolas ile aşk yaşamasına engel değildir. Şöyle der Frida: "Çapkınlıklarım arasında bir gözde edindim. Bu tercih giderek bir aşka dönüştü, adı Nickolas Muray'di. Onunla ikimizin de -onun benden biraz daha fazla- Macar asıllı olduğumuzu keşfettiğimiz bir gün Mexico City'de tanışmıştım. Bir fotoğrafçı olarak ona hayrandım. Bu hayranlık ünüyle değil, görüntüleri karşısında duyduklarımdan kaynaklanmaktaydı; yapıtının yumuşaklığını, güzelliğini, insancıllığını ve bir insan olarak canlılığını seviyordum. Orada, New York'ta birbirimize bağlandık".*** Frida-Nickolas aşkı en güzel Frida fotoğraflarının ortaya çıkmasını sağlar. 


Frida ve Nickolas
   

    
    Başarılı portreleriyle ünü gittikçe artan Muray, 1930'larda ticari fotoğrafçılıkta da zirveye oturur. Çünkü ilk doğal renkli fotoğrafı çekmiştir. Muray'e kadar dergilerde yer alan renkli reklamlar elle boyanmışır. Sanatçının renkli fotoğrafları dergileri süslemeye başlar. Amerika'nın Camel, Dodge, Coca Cola, Lucky Strike gibi büyük markaları tarafından aranan bir isim olur Nickolas. Tam bir başarı öyküsüdür bu...
   


    Eserlerini çok çok beğendiğim Nickolas Muray,  21 Nisan tarihine kadar Pera Müzesi'nde. "Bir Fotoğrafçının Portresi" isimli sergi, George Eastman House ailesinin yönetimindeki Nickolas Muray arşivinde yer alan fotoğraflardan oluşuyor. Sanatçının gözünden Elizabeth Taylor'u, Greta Garbo'yu, Marilyn Monroe'yu, Monet'yi ama en güzeli Frida'yı görmek; bir zamanların reklam dünyasına göz atmak isterseniz harika bir sergi sizi bekliyor. Bildiğiniz, tanıdığınız bir çok fotoğrafın Muray tarafından çekildiğini fark edecek ve şaşıracaksınız. Kaçırmayın derim. 



    
*** Rauda Jamis, Frida Kahlo/Aşk ve Acı (Everest Yayınları)


6 yorum:

  1. Gercekten ilginc...
    Sagol bu harika, bilgilendirici ve herseferinde buram buram kültür kokan paylasimlarin icin Sezer'cim.

    YanıtlaSil
  2. Muray değil Fridaya hayranım, çok trajiktir Fridanın başına gelenler.

    YanıtlaSil
  3. 21 nisana kadar gelmeyi becerebilir miyim dersin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 21 Nisan'a cok var daha. Gelirsin bence. Gel gel!!! :)

      Sil

Yorumu olan?